1.jpg1z.jpg2.jpg2z.jpg3.jpg3z.jpg4.jpg4z.jpg5.jpg5z.jpg6.jpg6z.jpg7.jpg7z.jpgvalley1.jpg

Aktualności

Programy edukacyjne w naszej szkole

„BIEG PO ZDROWIE”

W II semestrze bieżącego roku szkolnego nasza szkoła przystąpiła do kolejnego programu edukacyjno – zdrowotnego: PROGRAM ANTYTYTONIOWEJ EDUKACJI ZDROWOTNEJ „BIEG PO ZDROWIE”. Inicjatorem i autorem tego programu jest Główny Inspektorat Sanitarny.

Program skierowany jest przede wszystkim dla uczniów klasy IV, ponieważ jak wynika z badań, dzieci po raz pierwszy sięgają po papierosy właśnie w wieku 11 lat. Głównym celem programu jest przekazanie dzieciom wiedzy na temat zachowań prozdrowotnych oraz kształtowanie odpowiednich postaw związanych z tym obszarem. Przede wszystkim ma on na celu opóźnianie i zapobieganie inicjacji tytoniowej wśród dzieci i młodzieży. A tym samym pomaga utrzymywać zdrowie i osiągać zadowolenie z życia obecnie i w przyszłości.

Program ten jest źródłem rzetelnej wiedzy na temat problematyki palenia tytoniu, ukazuje korzyści wynikające z niepalenia papierosów, czyni to zjawisko mniej pożądanym i mniej akceptowalnym. Atrakcyjna forma programu sprzyja wzmocnieniu poczucia własnej wartości u uczniów, wdraża w dokonywanie właściwych wyborów oraz wyrażania własnych oczekiwań i zdań na konkretny temat bez obawy odrzucenia przez rówieśników.

W ramach projektu odbędzie się 6 zajęć  prowadzonych przez szkolnego koordynatora – nauczyciela wychowania fizycznego p. Anetę Pietruszka. Planowane zakończenie programu to maj 2017 rok.

 

 

„Żyj smacznie i zdrowo”

Program edukacyjny „Żyj smacznie i zdrowo” skierowany do młodzieży gimnazjalnej ma charakter społeczny. „Żyj smacznie i zdrowo” to program edukacyjny prowadzony we współpracy z Federacją Polskich Banków Żywności w polskich gimnazjach. Misją programu „Żyj smacznie i zdrowo” jest przekazanie gimnazjalistom wiedzy z zakresu prawidłowego i zdrowego odżywiania oraz zachęcenie ich do wspólnego spożywania posiłków i podejmowania pierwszych samodzielnych prób gotowania. W ramach projektu promuje się wśród młodzieży postawę proekologiczną, a także ideę niemarnowania żywności.

 

 

Joomla templates by a4joomla